Ezeket a növényeket ültesd el nyár végén, ha színpompás udvarra vágysz

Nyár végén ültethető

Ezeket a növényeket ültesd el nyár végén, ha színpompás udvarra vágysz

 

Hamarosan itt az ősz, a hűvösebb idő és a szürkébb napok. Bár még ilyenkor is elég színes a természet, a növények már nagyban készülődnek a téli időszakra. Azonban talán ez az egyik legkellemesebb időpont arra, hogy kertészkedésbe kezdjünk, illetve folytassuk azt. A hőguta nélküli munka sokkal kellemesebb, ráadásul még ilyenkor is bőven akad olyan virág, amit ilyenkor tudunk elültetni. Cikkünkben ilyen növényeket gyűjtöttünk egy csokorba, amiből biztosan mindenki tud majd választani melyet a nyár végén ültethető fajták.

Nyár végén ültethető fajták

Ki ne szeretné, ha minden évszakban tündökölne a kertje? Tavasszal a hagymás változatok és a babarózsák teszik varázslatossá az udvart, nyáron pedig a liliomok és a napszemvirágok teszik színessé a kertet. Az ősz azonban már teljesen más, hiszen ilyenkor már kevesebb fajta pompázik hosszabb ideig. Nem lehetetlen azonban olyan virágot találni, amely vidámmá és hangulatossá teszik a környezetünket.

Napfényvirág

A lágyszárú évelő nyár végén kezd el nyílni és egészen a fagyokig pompázik. A narancssárga vagy sárga fészekvirágzat mellé sötétzöld lándzsa alakú levelek társulnak. Érdemes őket csoportba ültetni, így képeznek igazán csodálatos látványt. Rendkívüli módon kedveli a jó minőségű talajt és a napos helyeket, így érdemes olyan területre tenni őket, ahol még októberben is elegendő fény éri őket. Nem szereti a szárazságot, így öntözzük őket rendszeresen, még a csapadékmentesebb napokon is.

Varjúháj

A Gardena kerti szerszámok segítségével ültetett varjúháj szintén évelő fajta. A 40-70 centiméter magasra is megnövő sziklakerti növénynek apró és csillag alakú virágai vannak. A rózsaszínben tündöklő sedum spectabile nyár végétől egészen október elejéig nyílik. Jól bírja a szárazságot, nem igényel különösebb gondoskodást sem, ám szereti a napos helyeket és a vízáteresztő talajt.

Nyár végén ültethető: Varjúháj
Nyár végén ültethető: Varjúháj

Őszirózsa

Praktikus növény lehet nyár végén továbbá az őszirózsa is, amely az egyik legkedveltebb őszi fajta. Ennek virága nyár második felétől teszik egyedivé a kertet többféle méretével és változatos színével. A 20-25 centiméterestől egészen az egy méteres példányokig ültethetünk belőle a megfelelő helyre. Összességében elmondható, hogy igénytelen fajta, amely inkább a napos területet és a nyirkos földet szereti.

Dália

A gumós és lágyszárú dáliának hatalmas és szabályos formájú virágai vannak, amik a nyár elejétől egészen a fagyokig nyílhatnak. Léteznek viszonylag magas fajtájú hibridek is, amik elérhetik az 1,5 méteres nagyságot. Jól bírja a meleget és a napot, illetve a folyamatos öntözést. Sajnos azonban az első fagyok bekövetkeztével meg kell tőlük válnunk, ugyanis nem bírja a telet. A gumóit 5-8 fokon, száraz és védett helyen szükséges tárolni, majd május derekán újra ki lehet őket ültetni.

Dália
Nyár végén ültethető: Dália

Összegezve

Számos növény van tehát, amelyet akár nyár végén is kiültethetünk ahhoz, hogy a kertünk ősszel se legyen unalmas. A praktikus fajták között megtalálható az őszirózsa, a dália, a varjúháj és a napfényvirág egyaránt. A Gardena kerti szerszámokkal könnyedén elvégezhetjük a munkát, így az igénytelen fajták akár az első fagyokig színezhetik az udvart.

Házi praktikák

Lakás praktikus ötletek

Konyhai praktikus ötletek

Hogyan használd

Ajándék ötlelek

 

Kezdő kertészeknek tippek