Hogyan használd a szaunát?

Szauna

Hogyan használd a szaunát?

A szauna fittebbé teheti a fizikai testünket, ellazítja az elménket és segít megszabadulni a testi-lelki méreganyagoktól. A rendszeres szauna használat rengeteg pozitív hatással szolgálhatja az életünket.

Azonban néhány praktikus és higiénikus dologgal tisztában kell lennünk, hogy semmi ne árnyékolhassa be a pozitív hatásokat.

Szauna, hogyan használd?

Szauna alapszabályok

A szauna melege megterhelő lehet a szervezetnek, ezért alapszabály, hogy teli hassal nem megyünk szaunázni, valamint kerüljük az alkohol fogyasztást is szauna használat előtt.

Akut betegséggel, lázasan sem megyünk szaunázni. Általános szabály, hogy bármilyen betegség esetén érdemes konzultálni a szauna használatáról az orvosunkkal. Legyen szó akár egy „egyszerű” nátháról, vagy éppen keringési betegségről.

A szauna meleg izzasztó hatással lesz ránk, ezért előtte és után mindenképpen igyunk vizet.

Higiénikus okokból zuhanyozzunk szauna használat előtt, és utána is. És törölközőt mindig tegyünk a testünk alá/köré szaunázás közben.

Egyetlen szauna használat megterhelő lehet a szervezetnek, a rendszeres szaunázás fittebbé és rugalmasabbá teszi.

A szaunát mindig kövesse lehűlés (zuhany), majd pihenés.

Kezdetben rövid ideig használjuk a szaunát, később lehet emelni az időtartamot.

Szauna, hogyan használd?

Méregtelenítő hatást fokozó ötletek

A szauna melege fokozza a vér- és nyirokkeringést, az izzadást, ezáltal méregteleníti a testet. A méregtelenítő hatást néhány trükkel tudjuk fokozni is.

  • Szauna előtti zuhanyozás közben érdemes a testünket masszázskesztyűvel végigdörzsölni, hogy az elhalt hámréteget leradírozzuk, így fokozottabb izzadást érhetünk el.
  • Fontos, hogy szaunázás közben ne fogyasszunk folyadékot. Ha ugyanis a test hűtését szolgáló izzadáshoz szükséges folyadékelvonás a bélrendszerből lehetővé válik, elmarad a méregtelenítés.
  • Amennyiben nem ittunk vizet közvetlenül a szaunázás előtt, úgy folyadék hiányában és a meleg környezet hatására a vér besűrűsödik, majd miután újra visszahűlt a test, felhígul a szövetekben tárolt víz segítségével. Ez a folyamat serkenti a sejtek működését és méregteleníti a testet. Szaunázás közben tehát ne, de annak végeztével fogyasszunk több vizet.
  • Tele hassal, jóval rövidebb ideig bírjuk majd a szaunát, aminek következtében kevesebb méreganyagtól szabadulhatunk meg. Legjobb az étkezés után másfél-két órával szaunázni.

kapcsolatban még sok hasznos tippet és ötletet olvashatsz az infraszaunaotthonra.hu weboldalon!

Szauna, hogyan használd?

Összegzés

A szauna melegítő, keringés fokozó hatása jótékony élettani hatásokat generál. Ugyanakkor meg is terheli a szervezetet, ezért érdemes tudnunk, hogy mire kell odafigyelni. Szauna használat előtt ne igyunk alkoholt, és ne együk tele magunkat. A folyadékfogyasztásra szükség van előtte és utána is. ha bármilyen betegségünk van, egyeztessünk az orvossal még szaunázás előtt. Ha betartjuk a szabályokat, akkor élvezhetjük a szauna jótékony hatásait, zavaró problémák nélkül.