Hogyan éljük túl a forróságot – 5 pofonegyszerű trükk, hogyan hűtsünk klíma nélkül

Hűtési praktikák

Hogyan éljük túl a forróságot – hűtési praktikák a nyári meleg elviselésére a lakásban

5 pofonegyszerű trükk, hogyan hűtsünk klíma nélkül

Minden nyáron egyre forróbbnak érezzük a nyarat, és a kánikulariadók egyre hosszabb ideig tartanak. Persze ez olyankor jó, amikor végre ki tudjuk venni a szabadságunkat, és elutazhatunk valami kellemes, vízpart melletti helyre. Ám sajnos kevesen engedhetik meg maguknak, hogy egész nyáron a strandon hűsöljenek.

Nem véletlen, hogy egyre csak nő az igény a klímaberendezések beszereltetésére is, főleg, amikor beköszöntenek az első forró napok. De sokan ezt is túl megterhelőnek érzik anyagilag, még akkor is, ha hosszú távon megtérülhet ez az egyszeri befektetés. Ha pedig lenne rá keret, akkor is, vannak, akik zsigerből ódzkodnak ellene. Akik munkahelyükön megtapasztalták, hogy milyen rossz, amikor egész nap az ő hátukra fúj a kellemetlen hideg levegő. Vagy akik allergiás tüneteket észleltek magukon a légkondicionáló berendezés miatt.

Így hát vagyunk néhányan, akiknek a fenti megoldások nélkül kell átvészelnünk a hőséget. De fel a fejjel: vannak megoldások, amelyek enyhíthetik a forróságot! 🙂 Most ezekből adunk nektek egy pár klassz tippet.

tipp#1: kerüld a sütés-főzést!

A nagy melegben amúgy is csökkenni szokott az étvágy, pláne nem a forró, zsíros, nehéz ételek iránt. Érdemesebb is inkább pihentetni ilyenkor a tűzhelyet, és hanyagolni a forrósággal járó ételek készítését. Csinálj inkább valami finom salátát! Manapság rengeteg jó receptet találni a nyers zöldségből készült ínyencségekről. Így legalább egészségesebben étkezel, és még az alakodnak is jót fog tenni. 😉

tipp#2: zárd ki a fényt!

Mielőtt munkába indulsz, győződj meg róla, hogy minden árnyékoló eszköz el van húzva, hogy megakadályozza a napsugarak lakásba hatolását. Különösen jól tudnak ilyenkor jönni a fényvisszaverő rolók, vagy a 100%-os fényelnyelő, ún. „black out” függönyök.

Hűtési praktikák
Hűtési praktikák, előzd meg a napfény bejutását.

tipp#3: hűts a függönyöddel!

És ha már itt tartunk, egy szuper ötlet, csak neked! Érdemes kánikulában, a nagy melegben kimosni a függönyeidet, és azon nedvesen visszatenni őket. Így két legyet ütsz egy csapásra: hamar megszárad, de közben kicsit hűti is a lakást a párolgó száradással.

tipp#4: csavard fel a szőnyeget!

Nem hiába javasolja a sláger is: ha napközbenre eltávolítod, kevésbé szívja be a meleget. Mikor pedig hazaérsz, gyorsan mosd fel a padlót, az is segít a hűtésben.

tipp#5: válassz megfelelő ágyneműt a meleghez!

Bizony-bizony. A legjobb, ha világos, 100%-ban pamutból készült ágyneműben pihened ki a nappali hőség megpróbáltatásait. Ezek ugyanis jobb légáteresztő képességgel rendelkeznek, ami segít abban, hogy az átjáró levegő kicsit lehűsítse melegtől szenvedő tagjaidat. Hiszen valahogy a kánikulában is meg kell oldani a pihentető alvást!

Hűtési praktikák
Hűtési praktikák, válassz világos, légáteresztő ágyneműt.

Hidd el, a fentiek sokat segítenek a hőség elviselésében. Ráadásul nem különösebben terhelnek meg sem anyagilag, és még nagyobb pluszenergiát sem kell a megvalósításukba fektetni. Próbáld ki, és meglátod! 😉

További praktikus  ötletek a lakásban