Így termeszthetsz napi 10 perc munkával friss zöldséget otthon

Hogyan működik a csíráztatás?

Így termeszthetsz napi 10 perc munkával friss zöldséget otthon

Késő ősszel és télvíz idején nehezebben juthatunk hozzá olyan zöldségekhez, mint a retek, a brokkoli és hasonlók, hiszen nem mindent lehet megtermelni üvegházban, van, amit külföldről szállítanak ide. Ráadásul ezek vitamintartalma is alacsonyabb, mint a hazai és friss szezonális termésnek. Szerencsére egy kis időráfordítással ez a probléma könnyedén megoldható!

A csíráztatás és a mikrozöldségek egy ideje igen közkedveltek, ami nem csoda. Egyrészt vidám, harsogó színükkel remekül mutatnak az őszi-téli szürkeségben, másrészt igazi vitaminbombák, ami nagyon fontos az immunrendszerünk megerősítéséhez.

A két módszer között az alapvető különbség az, hogy a mikrozöldségeket termesztő közegben lehet megvásárolni és ebben is kell nevelni, míg a csíráztatáshoz elég egy megfelelő edény és tiszta víz. Éppen ezért most ez utóbbi módszert részletezzük.

Hogyan működik a csíráztatás?
Hogyan működik a csíráztatás?

Milyen magokat lehet csíráztatni?

Az első és legfontosabb, hogy csak és kizárólag bio minőségű magokkal érdemes belevágni a csíráztatásba. Ez a minősítés azt jelenti, hogy a növények termesztése során nem használtak semmilyen, az emberre káros vegyszert.

Sokféle, csíráztatásra alkalmas magot lehet kapni a bio- és gyógynövényboltokban – esetenként az élelmiszerboltokban is -, de a legkedveltebb fajták általában a retek, a mungóbab, a lucerna, a brokkoli és a rukkola.

A retekcsíra enyhén csíp és rengeteg A- és B-vitamint, valamint természetes antibiotikumot tartalmaz, ezáltal erősíti az immunrendszert. Segíti az emésztést is. A keleti ételekből ismert semleges ízű mungóbab csökkenti a koleszterinszintet, a magas vérnyomást és a vércukorszintet is normalizálja.

A lucerna enyhe ízével a gyerekek kedvence is lehet, ami azért is jó, mert esszenciális aminosavakat, ásványi anyagokat és vitaminokat egyaránt tartalmaz.

A brokkoli csíra káposztához hasonló ízű, antioxidáns tartalma védi az érrendszert, a szívet és nők esetében csökkenti a daganatos megbetegedések kockázatát. A kissé kesernyés rukkola csíra rengeteg E-vitamint és gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz. Nyákosodik kissé a csíráztatás során, de lucernával keverve ez nem probléma.

Ezek mellett azért feltétlenül érdemes kipróbálni más fajtákat is, például a vöröskáposztát, görögszénát, vöröshagymát, de a cékla, a petrezselyem, a napraforgó, a repce, a lencsefélék, a mustár és a vöröshere is ínycsiklandó. Sőt, akár saját keveréket is összeállíthatunk a kedvenceinkből, csak olyan magokat kell összeválogatni, melyek csírázási ideje hasonló.

Hogyan működik a csíráztatás?
Hogyan működik a csíráztatás?

Hogyan működik a csíráztatás?

Ugyan saját magunk is összeállíthatunk egy csíráztató szettet befőttesüvegből, tálcából és némi gézből vagy papírtörlőből, érdemesebb profi készletet vásárolni. Nem a lustaság miatt, hanem azért, mert ezek megkönnyítik a csírákkal való foglalkozást.

Ezek az edényeknek az alja ugyanis recés, ami segíti a víz elvezetését, másrészt kis nyílásokkal rendelkeznek, amelyeken keresztül a folyadék távozni tud, így a magok nem kezdenek penészedni, rothadni. Ráadásul, sok modell emeletes, így egyszerre többféle csírát is termeszthetünk!

Hogyan működik a csíráztatás?
Hogyan működik a csíráztatás?