Praktikus ötletek az otthonod dekorálásra a mozaik

Praktikus ötletek az otthonod dekorálásra a mozaik

Praktikus ötletek az otthonod dekorálásra: a mozaik

Szereted a bohókás hangulatot? Rajongsz a visszafogott csillogásért? Vagy egyedi lakáskiegészítőkre vágysz? Ha bármelyik kérdésre igennel válaszoltál, akkor a mozaik neked való! Most megtudhatod, hogy valósíthatod meg saját kezűleg az elképzeléseidet!

A mozaik már több ezer éve ismert dekorációs megoldás, már Mezopotámiában és Egyiptomban is készítettek ilyen képeket, de leggyakrabban az ókori görög padlómozaikok és az alexandriai, valamint a római kor fényűző és látványos alkotásai jutnak eszünkbe. Később ez a díszítési technika egész elterjedt Bizáncon, majd Rómán át Olaszországban és egész Európában, de a Közel-Keleten és az iszlám világban, sőt, a zsidó kultúrában is megjelent.

Ekkor már főként vallási vonatkozásúak voltak templomokban, mecsetekben és zsinagógákban szolgálták a híveket. Akkoriban egy-egy nagyobb méretű mozaik igen drága és aprólékos munka volt, így nem csoda, hogy magánházakban ritkán kerültek elhelyezésre. Manapság azonban akár otthon is készíthetünk mozaikot, csak pár dolog kell a tökéletes végeredményhez.

Praktikus ötletek az otthonod dekorálásra a mozaik
Praktikus ötletek az otthonod dekorálásra a mozaik

Bevásárlólista mozaik készítéséhez

Ahhoz, hogy megalkosd a saját mozaikodat, szükséged lesz ragasztóra, fugára, gumikesztyűre, olyan törlőrongyra, ami nem szöszöl, egy kisebb méretű szivacsra, némi papírtörlőre, valamint szükség szerint fuga színező akril festékre és színtelen lakkra is.

A ragasztót és a fuga anyagot megveheted barkácsáruházban, de hobbiboltban is, de érdemes átgondolni, hogy milyen gyorsan tudsz dolgozni, mivel a csemperagasztó hosszabb, a másik fajta hobby ragasztó rövidebb idő alatt köt meg.

Miből készülhet mozaik?

Kavicsokból, kagylóhéjakból, üvegcserepekből, porcelándarabokból, csigaházakból és természetesen szabályos, négyszögletű mozaikdarabkákból is.

Csak tőled függ, hogy mit használsz fel. Ha azonban törékeny dolgok darabkáit szeretnéd felhasználni, először hajtogasd be egy konyharuhába az üvegpalackot vagy a bögréket, tányérokat és úgy törd össze. Ezzel a módszerrel megakadályozhatod, hogy a cserepek szanaszét repüljenek, így nem kell külön feltakarítani sem ezeket és a sérülés veszélye sem fenyeget.

Ha ilyen alapanyagot használunk, sokszor ragasztani sem kell, egyszerűbb egyből a felkent fugába nyomkodni a darabkákat.

Praktikus ötletek az otthonod dekorálásra a mozaik
Praktikus ötletek az otthonod dekorálásra a mozaik

Így áll össze a mozaik

Egy mozaikot lehet előre meghatározott mintában vagy szabadon is felhelyezni, ez utóbbinak csupán a fantáziád szabhat határt.

Ha azonban egy képet szeretnél kirakni a darabkákból, érdemes először egy sablont felrajzolni, hogy véletlenül se kerüljön valami rossz helyre. Ezután két lehetőség van. Fel lehet kenni a ragasztót és abba egyesével belenyomni a mozaik darabjait, vagy a darabkákat egyesével beragasztózni és úgy a helyükre tenni.

Amennyiben előre megtervezett mintát akarunk kialakítani, érdemes a csempézésnél is használt távtartót használni, hogy minden darab egyforma távolságban legyen egymástól. Ha ilyenünk nincs, a gyufaszál vagy a fogpiszkáló is megteszi. Ha minden darab a helyére kerül, jöhet a fuga. A felkenése után nedves szivaccsal finoman át kell törölni a felületet, ilyenkor a mozaik részeiről le lehet törölni a felesleget.