Komposztáló házilag

Komposzáló házilag

A komposztálás a trágyázás természetes módja, amely során a növényi maradványokat és az állati trágyát összekeverik, hogy a talajban található mikroorganizmusok lebontsák őket. A komposztálás jó, mert:

 • Természetes módon javítja a talaj minőségét, növelve a talaj humusztartalmát és a talaj tápanyagtartalmát.
 • Csökkenti a kertben lévő hulladék mennyiségét, ami javítja a környezetet.
 • Csökkenti a trágya költségét, mivel a komposztált trágya ingyenesen elérhető a saját kertben.
 • Csökkenti a talajeróziót és a vízpazarlást, mivel a jó minőségű talaj jobban tartja a vizet és erősebb a szélnek és az esőnek való ellenállást.
Komposzáló házilag
Komposzáló házilag

Hogyan kezdjünk hozzá a komposzáló elkészítéséhez?

A komposztálás elkezdéséhez először is szükség lesz egy komposztáló dobozra, amely lehet egy egyszerű fából készült doboz, vagy akár egy komposztáló kerítés is. A dobozt vagy kerítést úgy kell elhelyezni, hogy jól szellőző legyen, és ne álljon direkt napfényben, mert a komposztálás optimális hőmérséklete 30-60 Celsius fok között van.

A komposztáló megépítéséhez a következő szerszámok szükségesek:

 1. Kések: Egy kicsi és egy nagyobb kés szükséges a maradványok aprításához és a komposztáló doboz építéséhez.
 2. Fűrész: A fűrész hasznos lehet a doboz építéséhez, ha fából készül.
 3. Csavarhúzó: A csavarhúzó segít a doboz szerelésében és a rögzítésében.
 4. Kézi lapát: A kézi lapát segít a komposztáló dobozban lévő anyagok átfordításában és a komposztot a kertbe szállításában.
 5. Gumikesztyű: A gumikesztyű segít a kéz és a körmek védelmében, amikor a komposztálóban dolgozik.

A komposztáló dobozt lehet fából, betonból, vagy esetleg műanyagból is készíteni, de fából készült doboz a legkedveltebb mert a fából készült dobozok jól szellőznek, és a fából készült dobozok könnyen szerelhetők és javíthatók. Ha fából készül a doboz, akkor célszerű vízálló ragasztóval és csavarokkal rögzíteni, hogy a doboz ne rohadjon el hamar.

A komposztláda  elkészítéshez szükséges alapanyagok:

 1. Növényi maradványok: A komposztáláshoz szükséges növényi maradványokat a kertből, a konyhából és a kerti hulladékból szerezhetjük be. Ide tartozik a levél, a fű, a gyep, a gyümölcs és zöldség maradványok, a tejtermék és a tojásokhéj.
 2. Állati trágya: Az állati trágya a komposztáláshoz szükséges tápanyagokat szolgáltatja, amelyek elősegítik a komposzt lebontását. Ide tartozik a tehén- és a csirketrágya.
 3. Víz: A komposztot állandóan nedvesen kell tartani, hogy a mikroorganizmusok jól működjenek. A komposztot úgy kell öntözni, hogy az olyan nedves legyen, mint egy tiszta ruha.
 4. Föld: A komposztba egy kis mennyiségű földet kell adni, hogy a mikroorganizmusok talajban élő fajai is részt vegyenek a komposztálásban.
 5. Sötét hely: A komposztot fedni kell, hogy elkerüljük a kiszáradást és a direkt napfényt.
Komposzáló házilag
Komposzáló házilag: növényi maradványok hozzáadása

Ezek után, a komposztáló dobozban az alapanyagokat össze kell keverni, és időről időre át kell forgatni, hogy a komposztálás megfelelően zajlódjon. A komposztálás általában kb. 2-6 hónapot vesz igénybe, a méretétől és a komposztálás idejétől függően.

A komposztálás folyamatának felgyorsításához ajánlott a komposztot időről időre átfordítani, hogy a levegő jól átjárja, és a nedvesség szintet is ellenőrizni kell. Ha a komposzt túl száraz, hozzá kell adni több vizet, ha pedig túl nedves, akkor szellőztetni kell, és hozzá kell adni több száraz anyagot.

Amikor a komposzt elkészült, akkor sötétbarna, finom állagú és illatos lesz. A komposztot akkor használhatjuk, amikor már szépen lebomlott, és a növényi maradványokat már alig lehet felismerni. A komposztot a kertbe kell belehordani, és a talajba bekeverni, hogy a talaj minősége javuljon és a növényeknek tápanyagot biztosítson.

Komposzáló házilag
Komposzáló házilag

Összegzés

A komposztálás célja a növényi és állati maradványok lebontása, hogy természetes módon javítsa a talaj minőségét és tápanyagtartalmát. A komposztálás segítséget nyújt:

 • A talaj humusztartalmának növelésében, ami javítja a talaj szerkezetét és a vízmegtartó képességét.
 • A talaj tápanyagtartalmának növelésében, ami elősegíti a növények egészséges és termékeny növekedését.
 • A kertben lévő hulladék mennyiségének csökkentésében, ami javítja a környezetet.
 • A trágya költségének csökkentésében, mivel a komposztált trágya ingyenesen elérhető a saját kertben.
 • A talajerózió és a vízpazarlás csökkentésében, mivel a jó minőségű talaj jobban tartja a vizet és erősebb a szélnek és az esőnek való ellenállást.

Összefoglalva, a komposztálás egy természetes, hatékony és gazdaságos módja annak, hogy javítsuk a talaj minőségét és tápanyagtartalmát, valamint csökkentsük a kertben lévő hulladék mennyiségét.