Mire jó a tojáshéj? Ne dobd a szemétbe…

Mire jó a tojáshéj?

Nem kell kidobni a szemétbe, a tojáshéj sok mindenre jó

A tojás maga az élet, éppen ezért a tojáshéj sem egyszerű hulladék. Rengeteg hasznos tulajdonsággal rendelkezik, a kerttől kezdve, a takarításon át, egészen a szépségápolásig felhasználható ez a kalciumban gazdag anyag. Érdemes kipróbálni a felsorolt ötleteket!

A tojáshéj szinte mindig a kukában végzi, azon esetek kivételével, ha valaki komposztál, és abba szórja a feltört tojások héját. Azonban sokkal több területen láthatjuk hasznát, még a kertben is! Remek kártevőriasztó, legalábbis a csigák esetében. A tört tojáshéj elég éles ahhoz, hogy a puhatestűek ne tudjanak rajta átmászni, így érdemes a veszélyeztetett növények tövéhez szórni belőle egy-egy adagnyit. Egyébként ez a módszer is táplálja a növényeket, hiszen a tojáshéj ebben az esetben is teljesen lebomlik. Főleg a paradicsom- és paprikafélék számára előnyös az ilyesfajta plusz tápanyag.

Mire jó a tojáshéj?

A palántázáshoz is nagy segítséget nyújt a tojáshéj

Ha ugyanis két egyforma darabra törjük, és mindkét fél alját kiszúrjuk egy tűvel, remek csíráztató edényként működik! A tojáshéjdarabokba kevés földet kell szórni, ebben elültetni a magot és a bio edénykéket papír tojástartóba állítva máris könnyen mobilizálható csíráztató tálat kapunk. A kis növények a tojáshéjból kivont tápanyagokat is felhasználva fejlődnek majd.

Az állatoknak is jót tesz

Manapság már mindenki készül a télre madáreleséggel, hiszen a lakott területekre beszoktak a kisebb-nagyobb énekesmadarak. Ha az ennivalójukhoz őrölt héjat keverünk, az a nőstény madarak egészségének nagyon jót tesz, hiszen a tojásrakás után nagy szükségük van némi kalcium utánpótlásra.

Mire jó a tojáshéj?

A takarítást is megkönnyíti a tojáshéj

Az őrölt tojáshéj a lakáson belül is felhasználható, ha porrá őrüljük. A nem kényes, súrolható felületeket és az edények odaégett alját könnyedén megszabadíthatjuk a segítségével a szennyeződéstől, de üvegen, márványon, bevonatos edényeken nem alkalmazható ez a módszer! A lefolyókat is gyorsan megtisztíthatjuk a tojáshéjjal, de ide elég, ha darabokra törjük. Ha a mosogató szűrőjébe tesszük a darabokat, felfogják a szennyeződéseket, de az sem gond, ha a lefolyóba kerülnek.

Egészség és szépség? Itt is jó szolgálatot tesz a tojáshéj!

Sok helyen olvasható, hogy a sterilizált, almaecetben áztatott, porrá őrölt tojáshéj jót tesz az ízületi fájdalmak ellen, ami nem meglepő, hiszen a tojás héja kollagént és glükozamint is tartalmaz, ami az ízületvédő táplálékkiegészítők egyik fő összetevője.

Arcpakolásként is jó szolgálatot tesz a sterilizált, porrá őrölt tojáshéj, ha felvert tojásfehérjébe keverjük. A felkenés után ez a keverék bőrradírként és tápláló maszkként is funkcionál, hiszen eltávolítja az elhalt hámsejteket és kalciumtartalmával erősíti a bőr szerkezetét is. Egy dologra azonban nagyon kell figyelni, mégpedig arra, hogy a maszkot a bőrbe dörzsölni tilos, mivel a tojáshéj darabkái mikrosérüléseket okozhatnak!

Mire jó a tojáshéj?