Praktikus ötletek komposztáláshoz

Mire jó a tojáshéj?

Praktikus tippek komposztáláshoz lakásban is

A komposztálásról bizonyára mindenkinek a hagyományos kertben történő komposztálás jut eszébe. Ennek oka, hogy sokan nem is tudják, hogy a lakásban is ugyanúgy lehetőségünk van komposztálni hulladékainkat. Éppen ezért az alábbi cikkben összegyűjtöttük a praktikus tippeket komposztáláshoz a lakásban.

Komposztálás lakáson belül

Bármilyen meglepő, de nem kell kertes ház hozzá, hogy az ember kipróbálhassa a komposztálást. Ez a folyamat ugyanis olyan szagtalan tud lenni, hogy akár a konyhában is tartható komposztláda, és nem igényel külön erőfeszítést a hulladék gondozása sem.

A komposztálásnak alapvetően két módja van lakáson belül vagy:

  • giliszták kellenek hozzá, vagy

  • valamilyen segédanyag, ami beindítja a folyamatot.

Ezen felül kell hozzá még egy műanyag vagy faláda, amelyet el lehet készíteni saját kezűleg is, vagy be lehet szerezni online 10 és 40 ezer forint közötti áron. Mindkét módszerre elmondható az, hogy csendes és szinte tökéletesen szagmentes.

Praktikus ötletek komposztáláshoz lakásban is
Praktikus ötletek komposztáláshoz lakásban is

Gilisztás komposztálás

Amennyiben gilisztákat szeretnénk bevetni a komposzt készítésre, akkor nem sima kerti gilisztára, hanem kifejezetten vörös gilisztákra lesz szükségünk, méghozzá nem is kevésre. Attól függően, hogy mennyi szemét keletkezik a lakásban, akár több kilónyi gilisztára is szükségünk lehet.

Egy kiló giliszta naponta fél, hetente három és fél kilónyi szemetet képes feldolgozni, ezzel érdemes számolni. Tökéletes táplálék lehet számukra például az ipari tésztafőző használatával készített maradék tészta, de a rizs és hasonlók is ideálisak lehetnek.

Emellett azonban arra is nagyon vigyázni kell, hogy ne etessük túl az új kis házi kedvenceket. A gilisztaláda ideálisan elvan a lakásban is, ha nem fűtjük túl melegre az otthonunkat. Általában 13-24 fok közötti hőmérsékletre van szüksége.

A komposztot akkor kell elkezdeni begyűjteni, amikor a talaj sötét és morzsalékos lesz. Ilyenkor a komposztáló egész tartalmát az egyik oldalra kell húzni, majd el kell kezdeni friss táptalajt és ételt adagolni a túloldalra, és csak oda. A giliszták lassan veszik majd az adást, és pár hét alatt átköltöznek arra a területre, a komposzt pedig felhasználhatóvá válik.

Komposztálás előnyei

A komposztálásnak számos előnye lehet lakáson belül is, hiszen a házon belüli, vagy erkélyes növényeinket is tápanyaggal láthatjuk el, de ezen felül is számos előnyt megemlíthetünk, mint például a:

Költséghatékonyság

A háztartásban keletkezett szerves hulladék legolcsóbb és legegyszerűbb újrahasznosítási módszere a komposztálás. Minimális összegért tudunk saját magunk készíteni vagy vásárolni komposztálót, aminek ezután már csak az előnyeit élvezhetjük egyéb kiadások nélkül. A beltéri komposztáló ládákat ezt követően könnyen elrejthetjük a mosogató alatti szekrénybe, vagy a kuka mellé.

Tökéletes tápanyag-utánpótlás növényeknek

A komposzttal dúsított talajban sokkal szebben és egészségesebben fejlődnek a növények. Biotrágya lévén nem kell műtrágyákat alkalmaznunk a szobai növények táplálásához sem. Ráadásul a komposztban számos olyan mikroorganizmus található, amely megvédi a növényeket a különféle kórokozóktól is.

Magas rosttartalmú

Magas rosttartalmának köszönhetően a komposztnak remek a nedvességtartó képessége is, így tökéletesen használható új növények telepítésekor, cserepes növények ültetésénél és magról vetett dísznövényeknél, zöldségeknél.

Sok minden komposztálható

A legtöbbi háztartási hulladékot, ha van komposztáló ládánk, akkor a szemetes helyett inkább a komposztálóba érdemes dobnunk. Könnyedén komposztálható ugyanis a:

  • natúr papír,

  • zöldség- és gyümölcshulladék,

  • tojáshéj,

  • szálas tea.

Figyeljünk azonban arra, hogy ne kerüljön a komposztálóba a fényes papírhulladék, a teafilter, a hal- és húsmaradék, a tejtermékek, a citrusfélék, és a háziállatok ürüléke sem.

Praktikus ötletek komposztáláshoz lakásban is.
Praktikus ötletek komposztáláshoz lakásban is.

Összegezve

A komposztálás tehát akár panellakásban is megoldható, amivel akár balkonnövényeinket is könnyedén elláthatjuk a megfelelő tápanyagokkal így nem kell drága tápoldatokat beszereznünk ilyen célokra.

Házi praktikák

Lakás praktikus ötletek

Konyhai praktikus ötletek

Hogyan használd

Ajándék ötlelek