Ékszertisztítás otthon, prattikus ötletek

Ékszertisztítás

Praktikák, amikkel otthon is megtisztíthatod az ékszereidet

 

Az ékszerek tartóssága nagyban függ attól, hogyan is tartjuk őket karban. Az ezüst és az arany kiegészítőket szinte mindenhol meg lehet tisztíttatni, de mennyivel egyszerűbb is mindezt otthon megtenni! Ha ezt választjuk, akkor az alábbi tanácsok sokat segíthetnek, hogy ismét tündökölhess bennük!

Arany ékszerek tisztítása

Az arany darabok mindig divatosak voltak és azok is lesznek. A csodálatos nyakékek, fülbevalók és karkötők viszont egy idő után veszítenek a fényességükből. A rajtuk megjelenő fekete foltok pedig egyáltalán nem vonzóak. Ezeket a tárgyakat legkönnyebben alkohollal tudjuk megtisztítani, ez a leghatásosabb módszere annak, hogy ismét eredeti fényükben ragyoghassanak. A vörös arany eljegyzési gyűrű vásárlása előtt tehát mindenképpen érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon ez lesz-e a megfelelő választás karbantartás szempontjából.

Másik megoldás lehet, hogy egy vattacsomót fogva, fogkrém segítségével dörzsöljük át az adott darabot. Ha vastagabb modell tulajdonosai vagyunk, akkor pedig használhatunk fogkefét is, ami után ismét csillogni fog. A nyakékeket és fülbevalókat pedig akár magnézium alkalmazásával is újjá tudjuk alakítani. Ehhez gyógyszertárban szerezhetünk be magnéziumport, amit egy pohár vízben hagyjuk állva egy napig. Ezt követően kész is a tisztítószer.

Ékszertisztítás otthon
Ékszertisztítás otthon, arany ékszerek tisztítása

Ezüst ékszerek tisztítása

Az ezüst az a nemesfém, amit mindig gondozni kell. A levegőn reakcióba lép az oxigénnel és viszonylag rövid időn belül megsárgulnak. A bőrünk PH értéke is hozzájárulhat az ékszer elszíneződéséhez. Ezeket azonban ugyanúgy karban tudjuk tartani otthon, mint az aranyat. Ehhez csak néhány burgonyát héjastól meg kell főznünk egy kevés vízben. A levet pedig felhasználhatjuk egy kis ezüst törölgetéshez, amit utána csak meg kell szárítani és már ismét tündökölni tudunk benne.

A másik megoldás az, ha fóliába csavarjuk a kiegészítőt, majd pedig egy kis szódabikarbónás vízben főzzük pár percig. Egy liter folyadékba bőven elegendő két kanál szer. Az elfeketedett ezüst nyakéket pedig sós vízben áztatva érdemes tisztítani, de ezeket a kiegészítőket is ragyogóvá tehetjük a mágikus fogkrém segítségével.

Gyöngy

A gyöngy már egy fokkal neccesebb darab. Ugyanúgy megsárgul, de langyos borecetbe téve ismét új fényében tündökölhet. De megoldás lehet még az éjjeli sós vízben való áztatás is, amit ez után csak le kell öblíteni és megszárítani.

Ékszertisztítás otthon
Ékszertisztítás otthon, hogyan tisztíthatjuk a gyöngyöt.

Összegezve

Számos praktikus ötlettel szolgál az internet arra, hogy ékszereket tisztítsunk házilag. A cikkben felsorolt tippekkel azonban pillanatok alatt újra fényessé tehetjük a kedvenc kiegészítőinket. Legyen szó vörös arany eljegyzési gyűrűről, ezüst nyakékről, vagy éppen gyöngyökkel tűzdelt fülbevalóról egyaránt, mindenre van megoldás.

Házi praktikák

Lakás praktikus ötletek

Konyhai praktikus ötletek

Hogyan használd

Ajándék ötlelek