7+1 tipp, mit csinálj az otthoni textilhulladékkal

Textilhulladék

 

Mit kezdjünk a használt ruháinkkal, amiket már régóta nem hordtunk, vagy az egyéb textilekkel, ágynemű, törölköző stb. amiket már nem használunk szívesen. Rengeteg helyet foglalnak, ezért jó volna megszabadulni tőlük. De nem mindegy, hogy hogyan! A textil az egyik legszennyezőbb iparág, 1 db póló előállításához 2700 liter vízre van szükség amihez hozzájön még a szállítás során keletkező szennyezés. Ezért fontos, hogy megpróbáljuk a textil termékeket minél tovább használni, újrahasznosítani, és nem a kukába dobni a megunt ruhákat két használat után.

7+1 tipp, mit csinálj az otthoni textilhulladékkal

1. Textilhulladék: Ajándékozd el!

Attól még, hogy Te esetleg kiszerettél egy ruhadarabból, vagy a mérete már nem passzol, más még örülhet neki. Gondold át, hogy van-e olyan a ruhadarabok között, aminek egy családtagod vagy barátod örülne.

Textilhulladék

2. Add el!

A jó állapotú ruhadarabokat akár el is adhatod, az internetnek köszönhetően szerencsére ez már elég egyszerű. Töltsd fel valamelyik apróhirdetési oldalra, vagy facebookra, és várd az érdeklődőket.

3. Adományozd el!

Sokan élnek rossz körülmények között, akiknek gondot jelent a ruházkodás. Számos szervezet van, akik ruhát gyűjtenek a számukra, így a megunt ruhákat odaadományozhatod nekik, akik segítenek abban, hogy a rászorulókhoz jussanak. De mindenképpen csak jó állapotú, tiszta ruhát adományozz! Csak olyat, aminek Te is örülnél, ha megkapnád! Ha rossz mondjuk a zipzár, akkor javíttasd meg adományozás előtt, mert a rászorulóknak nem csak ruhára, de zipzár javításra sincs pénzük. Tehát az adományozott ruha használatra alkalmas legyen. Arra is gondolj, hogy ezeknek a szervezeteknek általában nincs lehetőségük a tárolásra, raktározásra, ezért lehetőleg szezonális ruhákat adományozz, télikabátot télen, rövidnadrágot nyáron. Egyeztess a kiválasztott szervezettel előre telefonon, hogy mikor tudják fogadni az adományodat.

Textilhulladék

4. Textilhulladék: Adományozd állatmenhelyeknek!

Az állatmenhelyek általában örülnek a használt törölközőknek, ágyneműnek, takaróknak, amikre télen még inkább szükség van. A Mancs-Rancs Alapítvány folyamatosan gyűjt rongyokat, de érdeklődhetsz a közeledben lévő állatmenhelyeknél is.

 

5. Adományozd közeli műhelyeknek!

Ami számodra hulladék, mások számára még hasznos lehet. A műhelyek a használt textilekből géprongyot tudnak készíteni, amiket a gépek takarításához, karbantartáshoz használnak fel.

6. Használt farmerek

Több olyan cég is van, akik használt farmerekből készítenek újabb ruhákat, táskákat egyéb dolgokat. A lyukas, szakadt de tiszta farmeredet leadhatod náluk, például itt.

 

7. Add le gyűjtőpontokon

A ruházati boltok is egyre több figyelmet fordítanak a környezettudatosságra, és le lehet náluk adni a használt ruhákat, és ők gondoskodnak ezek újrahasznosításáról. Van, ahol még vásárlási kupont is kapsz a leadott ruhákért cserébe, például itt.

 

7+1. Textilhulladék: Hasznosítsd Te újra!

Ha szereted a kézműves dolgokat, akkor egy kis fantáziával Te is újrahasznosíthatod a használt textileket. Például készíthetsz belőlük rongyszőnyeget, felmosó rongyot, párnahuzatot. A pólók újrahasznosításához néhány tippet a linkre kattintva találsz.

További praktikus ötletek