Foltok a ruhán? Nem probléma!

Foltok a ruhán - Izzadság

Foltok a ruhán? Nem probléma!

Nem is igazán háziasszony az a háziasszony, aki még sose ütközött volna abba a problémába, hogy valamelyik kedves ruháját elcsúfította valamilyen paca. Bizonyára mindenki számos trükköt ismer a foltok eltüntetésére – de biztos, hogy bármilyen esetre van megoldásod? Mi most összegyűjtöttünk pár ragyogó tippet, hogyan lehet a leggyakrabban előforduló koszfoltokat a lehető legegyszerűbben és legolcsóbban eltüntetni.

 

Foltok a ruhán – Kávéfolt

Foltok a ruhán - Kávéfolt
Foltok a ruhán – Kávéfolt

Hazánk egyik népi itala gyakorlatilag elkerülhetetlen, hogy ne kerüljön valahogyan véletlenül a kedvenc otthoni pulcsinkra vagy a legszebb selyemblúzunkra. Mit lehet tenni ilyenkor?

  • Ha friss a folt, gyorsan vegyük például elő a tejet – no nem a kávéscsészébe, hanem a ruhára ;): áztasd bele a piszkos ruhát, majd meleg vízben jól öblítsd ki.
  • Ugyancsak segít a só is (ez a rendkívül sok mindenre alkalmazható, az összes háztartásban megtalálható csodaszer): oldj fel belőle egy keveset meleg vízben, ebben áztasd meg egy picit a szennyezett ruhadarabot. Ha makacs a folt, kicsit meg is dörzsölheted benne. Ezután itt is érdemes a langyos vízben átmosás.
  • De azt vajon tudtad-e, hogy a sör is hatékonyan távolítja el a sötét kávéfoltot? Nincs más dolgod, mint néhányszor beledörzsölni egy keveset a foltos részbe, majd hagyni megszáradni. Ismételd meg ezt egy párszor, és a folt mintha sosem létezett volna!

 

Foltok a ruhán – Vörösborfolt

Foltok a ruhán - Vörösbor
Foltok a ruhán – Vörösbor

Az élénk mélyvörös szín gyakran okozhat gondot egy baráti vacsora során. Persze erre is van jó megoldás. Talán sokan tudjuk, hogy a só erre is kiváló megoldás. De azt hallottad-e, hogy a liszt talán még annál is jobb? Ha azzal hinted rá só helyett, a színes pigmentek biztosan nem maradnak meg a ruha szálai között, amit persze ezután nem árt mihamarabb mosógépben alaposan átmosni.

 

 

 

 

 

 

Foltok a ruhán - Zsír, olaj
Foltok a ruhán – Zsír, olaj

Foltok a ruhán – Zsírfolt, olajfolt

  • Ha van a háznál egy kis szénsavas ásványvíz, vesd be nyugodtan! Locsolj a foltra belőle egy keveset: a szénsav segít a szennyeződést a ruha felszínén tartani, így könnyebb lesz azt eltávolítani.
  • Kevésbé ismert talán, hogy a kréta is felszívja a zsírt. Csak bele kell dörzsölni, leporolni, majd mosás után nyoma sincs a zsírfoltnak!
  • És egy meglepő hír: a sampon az egyik legjobb zsírtisztító!

 

 

 

 

Foltok a ruhán - Gyümölcs
Foltok a ruhán – Gyümölcs

Foltok a ruhán – Gyümölcsfolt

A só és szódabikarbóna persze itt is segít. De ha nincsenek kéznél, csak forrázd le gyorsan a ruhát! Ha nem forrázható a ruha, akkor vegyük elő a citromlevet vagy ecetet. De ezt hallgasd: az apuka borotvahabja is hatékony lehet!

 

 

 

 

 

 

Foltok a ruhán – Fűfolt

Foltok a ruhán - Fű
Foltok a ruhán – Fű

 

Ha valaha is volt kisgyermek a családban, akkor ez egy igencsak gyakori probléma lehet. Ezúttal is egy étel tud ilyenkor segíteni: áztasd be a fűfoltos ruhát egy éjszakára egy kis aludttejbe, majd mosd ki alaposan.

De még jobbat mondok: a vaj is megoldás: elég egy kávéskanálnyi és 15 perc, utána pedig csak át kell mosni. Így a probléma kipipálva – gondoltad volna, hogy ilyen egyszerű? 😉

 

 

 

 

És ráadásként a végére:

Foltok a ruhán – Izzadtságfoltok

Foltok a ruhán - Izzadság
Foltok a ruhán – Izzadság

 

 

 

Izzadságfoltok ellen fehér ruhák esetében kiváló az aszpirin!