Tisztítás természetesen

Szőnyegtisztítás okosan

Tisztítás természetesen

Mai életünkben – szerencsére! – rengeteg eszköz áll rendelkezésünkre, ami vagy esztétikai szempontból előnyös, vagy éppen arra szolgál, hogy mai rohanó világunkban időt és energiát spóroljon nekünk. Ám arról hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy ahhoz, hogy minél tovább élvezhessük az általuk nyújtott szépséget/kényelmet, nem árt odafigyelni ezek tisztítására, karbantartására sem. Cikkünkben néhány ilyen eszköz minél egyszerűbb ápolására adunk ötleteket, valamint mutatunk pár tippet természetes anyagokkal, amikről sosem gondoltad volna, hogy a segítségedre lehetnek a takarításban!

Tisztítás természetesen – Szűk, nehezen elérhető rések – a kenyérpirító tisztítása

Tisztítás természetesen - fogkefe
Tisztítás természetesen – fogkefe

 

 

Valljuk be, legtöbben a kenyérpirító tisztántartására csak annyiban fordítunk figyelmet, hogy kirázzuk belőle a kenyérmorzsákat. Hiszen kimosni (pláne alkohollal!) nyilván nem lehet, más meg bizonyára túl nagy macera lenne… Valójában azonban nem is olyan ördöngösség a tisztítása, néhány lépésben csillogóvá varázsolhatod:

 

 

 

  • áramtalanítsd a készüléket!
  • végy egy műanyag kést és egy már nem használt fogkefét – ezekkel be tudsz nyúlni a fűtőszálak közé, és óvatosan, a megsértésük nélkül le tudod kaparni róluk és a pirító belső oldaláról az odaégett maradványokat
  • a külső részét töröld át egy citromlével átitatott törlőkendővel vagy szivaccsal, nem feledve a gombokat és a műanyag borítású vezetéket

Ugye nem is hangzik olyan vészesen? 🙂

Tisztítás természetesen – Szűk, nehezen elérhető rések, avagy mire jó a rizs?

Tisztítás természetesen - rizs
Tisztítás természetesen – rizs

Szűk, keskeny nyílású váza vagy belül nehezen elérhető edények? Nem gond! Önts bele egy kis mosószeres vizet és – itt jön a meglepetés: egy kanál rizst! Ez ugyanis kiválóan le tudja dörzsölni a szennyeződéseket az edények faláról, ha jól megrázod őket.

Ha van kávédarálód, akkor annak tisztítására is kiváló: csak öntsél bele pár kanálnyit, daráld le, majd töröld ki a belsejét – meg fogsz lepődni, milyen újszerűen fog csillogni!

Végül pedig, ha késeidet rizsporral dörzsölöd át, azok is régi fényükben fognak ragyogni.

 

 

 

 

 

Tisztítás természetesen – Zsíroldás, kellemetlen szagok – tuti tipp: a kávézacc!

Gondoltad-e volna, hogy az elhasznált kávézacc helye nem feltétlenül egyenesen a kukában van? Kiválóan felhasználható ugyanis a zsíroldásra, például a tűzhelyen levő lerakódások letisztítására. De ha a lefolyóba öntesz belőle, akkor ráadásul a kiáramló kellemetlen szagokat is megszüntetheted!

Tisztítás természetesen – Citromsavpor az örök ellenség, a vízkő ellen

Természetes, környezetbarát, nem mérgező, és ráadásul, az ecettel ellentétben még a szaga sem kellemetlen. A természetben is előfordul, és könnyen beszerezhető: por formájában gyógyszertárakban, bioboltokban és különböző webshopokban is hozzáférhető. Egy 500 grammnyi mennyiség 500-600 Ft körül kapható, ezzel azonban sokáig lehet gazdálkodni, mivel már egy kis mennyiség is elegendő belőle. A befőzésnél savanyítóanyagként használják, de talán mégis a vízkő ellen a legalkalmasabb. Nem kell mást tenni, mint egy kis háztartási citromsavport vízben feloldani. Nézzük, mennyiféle háztartási eszköz újjávarázsolására alkalmas:

  • tea- és kávégépekre;
  • vízforralókra, tojásfőzőgépekre;
  • kancsók, csészék, fogmosópoharak vízkőtlenítésére;
  • fördőszobai és konyhai felületek, csempék, WC tisztántartására;
  • mosogatógépek tisztítására