Házimunka gyorsan – tippekkel az élvezetes takarításhoz

Szőnyegtisztítás okosan

Házimunka gyorsan – tippekkel az élvezetes takarításhoz

Bizonyára kevesen vagyunk úgy, mint Monica a Jóbarátok című sorozatból, hogy életünk egyik legélvezetesebb szórakozása a takarítás… Bár megúszni nemigen lehet, de vannak jó módszerek arra, hogy hogyan lehet minél gyorsabban túlesni rajta. Mindjárt mutatunk párat, sőt! abban is segítünk, hogyan lehet a lehető legelviselhetőbbé tenni!

Házimunka gyorsan – a rendszer sokat segít

Az évek során biztos te is megtapasztaltad, hogy mit-hogyan érdemes elvégezni, hogy neked az a legmegfelelőbb legyen. Van azonban néhány dolog, amire talán nem is gondoltál még, de ha figyelembe veszed, biztosan megspórolsz vele egy kis időt, amit aztán nyugodtan tölthetsz sokkal kellemesebben.

 • tervezz előre! – ha van időd előzetesen átgondolni a teendődet, sokkal könnyebb logikusan beosztani a feladatokat
 • legyen minden kéznél! – ha tudod, mit merre találsz, és ráadásul a tisztítószerek közel vannak azokhoz a szegmensekhez, ahol használni szoktad őket, elég lesz csak kinyújtani a kezed, és máris azonnal minden rendelkezésedre fog állni
 • ne egyszerre mindent! – nem muszáj az összes feladatot ugyanakkor elvégezni, az is jó, ha inkább beosztod, hogy minden nap csinálj valami mást – így legalább változatosabb is lesz egy kicsit, és nem is megy el az egész napod a takarítással
 • dolgozz előre!
  • a bevásárlást érdemes előre átgondolni, és rögtön felírni a listára, ha látjuk, hogy valami fogyóban van. Azt sem kell feltétlenül megvárni, hogy teljesen kifogyjanak a dolgok, hiszen az mindig jó, ha van kéznél belőle. Ha pedig rutinosan csináljuk, nem kell pluszidőt elfecsérelni egy újabb „leszaladással” a boltba, hanem mindent egyszerre be tudunk szerezni.
  • ha már főznöd kell, főzzél többet és előre! – egyszerre több minden fortyoghat egy tűzhelyen, lehet egy időben több adagnyit is készíteni, tehát időt spórolsz meg, ha nem aprózod el. A többletet pedig elég, ha lefagyasztod, és meglátod, később milyen jól jön majd, hogy csak be kell nyúlnod érte, és felmelegítés után már fogyaszthatjátok is!
Házimunka gyorsan
Házimunka gyorsan – tervezz!

 

Házimunka gyorsan – a helyes sorrend

Mielőtt ész nélkül nekiesnénk az első eszünkbe ötlő feladatnak, érdemes felállítani egy optimális sorrendet. A házimunkának is van ugyanis egy logikus menete, például nem jó előbb felmosni és utána felsöpörni, mert akkor a szálló pormacskák után kezdhetjük elölről a mosást. Mutatjuk, hogyan érdemes beosztani a munkákat egy átlagos takarításnál:

 • indítsd el az automata gépeket: a mosógépet, mosogatógépet – így mialatt te mással vagy elfoglalva, ők is nyugodtan végezhetik a dolgukat;
 • pakolj össze – így a későbbiekben kevésbé kell megküzdeni az útban levő tárgyakkal;
 • jöhet a porszívózás, portörlés, felsöprés;
 • azután vizes helyiségek (fürdő, konyha) kitakarítása;
 • ezt követheti a felmosás;
 • ha ezek megvoltak, a gépek már nagy eséllyel lejártak, így mehet a teregetés, edények elpakolása;
 • és végül: ülj le, szusszanj egyet, és élvezd ki a röpke időt, amíg tényleg csillog-villog a lakás.
Házimunka gyorsan
Házimunka gyorsan

 

 

Házimunka gyorsan – így kellemesebben telik az idő

Cikkünk végén két hasznos tipp, hogy mivel tudod kicsit elviselhetőbbé tenni a monoton házimunkát – elvégre miért kéne ennek pusztán a szenvedésről szólnia? 😉

 1. Ha úgy érzed, minden a feje tetején áll, állj meg, és lazíts egy kicsit. – mielőtt eluralkodna rajtad a pánik, igyál meg egy finom limonádét, higgadj le egy kicsit, esetleg oldj meg gyorsan egy keresztrejtvényt. Ezzel csökkented a stresszt, és nyugodtabban át tudod gondolni a dolgokat. Ezt követően pedig újult erővel folytathatod a munkát.
 2. Hallgass zenét takarítás közben. – a ritmusos, dallamos zeneszámok kedvenc előadóidtól nemcsak élvezetesebbé teszik a kellemetlen feladatokat, de akár adhatnak egy kis dinamikát is a munkának, ezáltal még gyorsabban fogsz tudni végezni.