Mikrohullámú sütő, mit kell tudnunk róla?

A mikrohullámú sütő teljesítménye

A mikrohullámú sütő teljesítménye nagyjából azonosnak mondható, de bizonyos funkciók megkövetelik a megnövelt teljesítményt. Attól függően, hogy milyen modellt választunk, erre mindenképp érdemes lehet odafigyelni, hiszen a nagyobb teljesítmény jobb hatásfokot eredményezhet, viszont ezzel együtt a fogyasztása is növekedhet a készüléknek. Az alábbiakban ezzel foglalkozunk részletesebben.

Mikrohullámú sütők teljesítménye

A mikrohullámú sütők teljesítményét vizsgálva megállapíthatjuk, hogy általában 700-1000 watt teljesítménnyel rendelkezik a legtöbb gép. Ez alól azonban kivételt képeznek azok a készülékek, amelyekkel grillezni is lehet, esetükben ugyanis az 1500 W-t is elérheti a teljesítmény felső határa. Átlagos felhasználásra azonban egy 800 Watt körüli teljesítménnyel rendelkező gép minden feladatra alkalmas lehet.

mikrohullámú sütő

Mire elég a mikro teljesítménye?

Ha csak az ételek vagy italok újramelegítésére, vagy felolvasztására szeretnénk használni mikrónkat, akkor bőségesen elég a gyengébb teljesítmény is, ami nagyjából 700-800 wattnak felel meg.

Amennyiben sütni is szeretnénk a mikrohullámú sütővel, a grill funkció például 1500 watt is lehet. A nagyobb teljesítményű készülékeken persze beállíthat kisebb teljesítményt is, sőt a legfontosabb szabályozó eszköz lényegében az idő.

Fagyott ételek felolvasztásánál fontos lehet, hogy hosszú ideig, kis teljesítményen üzemeljen a berendezés, akár egy órán keresztül, de például folyadékok melegítésénél a nagy teljesítménnyel időt spórolhatunk, hiszen hamarabb melegszenek át.

A teljesítményeket szintenként variálhatjuk bizonyos mértékig a készülékbe épített fokozatok segítségével. Ez a lehetőség többnyire 5 fokozatban merül ki, ami viszont bőségesen elegendő, a napi használathoz, ugyanis a pontos idő beállításával tudjuk leginkább szabályozni az étel felmelegítését, vagy a készülék működését.

Megfelelő mikró kiválasztása űrtartalom és a teljesítmény alapján

Űrtartalom alatt a sütő belső térfogatát értjük. Értelemszerűen minél nagyobbat választunk, annál nagyobb méretű ételeket helyezhetünk el benne, azonban közel sem biztos, hogy a legnagyobb egyben a legjobb választás is számunkra.

A lakossági felhasználásra gyártott hagyományos mikrohullámú sütők térfogata rendszerint 20 és 34 liter között változik, a 23-26 literes űrtartalommal rendelkezők már kényelmes használatot tesznek lehetővé, akár egy család számára is. A szükséges űrtartalmat inkább az ételek mérete határozza meg. Gondoljunk csak bele, amikor egy nagy pizza szelet melegítünk az alatta lévő tányér sokszor nagyobb, mint egy átlagos egytál étel esetében.

A készülék teljesítménye a legnagyobb fokozat használata során bír jelentőséggel. Való igaz, hogy a legkisebb teljesítménnyel rendelkező mikrohullámú sütők is alkalmasak az ételek felmelegítésére, viszont kisebb teljesítmény esetén a melegítés és sütés időigényesebb lehet. Ha szívesebben használjuk a kisebb fokozatokat az egyenletesebb melegítés érdekében, az esetben a maximális teljesítmény viszont alig bír jelentőséggel.

Végezetül mindenképp érdemes megemlíteni azt is, hogy ma már léteznek úgynevezett inverteres motorvezérléssel rendelkező mikrohullámú sütők. Ezek energiahatékonysága jóval magasabb,mint az átlagos készülékeké, ráadásul a folytonos, szabályozott sugárzásnak köszönhetően egyenletesebb melegítést és olvasztást tesznek lehetővé.

Mikrohullámú sütők ára

Természetesen a teljesítmény egyenesen arányos az árfekvéssel is, emiatt a kisebb teljesítményű készülékek olcsóbban elérhetők, míg az ipari mikrohullámú sütők árai ennél magasabbak lehetnek. A teljesítményen kívül azonban a különböző funkciók és persze maga a kialakítás minősége is hathat az árra, aminek eredményeként 20.000-től 350.000 forintig bármely árkategóriában találhatunk választható opciót.

Összegezve:

A mikrohullámú sütők teljesítményét tehát nagyban befolyásolja, hogy milyen funkciókat is kell ellátnia, de általános felhasználásra már egy 800 wattos készülék is elegendő lehet.

mikrohullámú sütő

Házi praktikák

Lakás praktikus ötletek

Konyhai praktikus ötletek

Hogyan használd