Mosógép, ami tisztán tart – de tisztán is kell tartani!

Mosógép tisztántartása

Mosógép, ami tisztán tart – de tisztán is kell tartani!

Ha megkérdeznénk nagyanyáinkat, háziasszonyi szemmel melyik az a találmány, ami talán a legnagyobb könnyebbséget hozta számukra azzal, hogy jelentősen tehermentesítették őket, nagy valószínűséggel többségében a mosógépre voksolnának.

Bár manapság ez már mindenkinek természetesnek tűnik, de azért mégiscsak az egyik legalapvetőbb szükségletek közé tartozik a mosógép megléte a háztartásban. Ám cserébe, hogy tisztán tartja ruháinkat, ő is igényel némi odafigyelést, és neki is szüksége van arra, hogy tisztán legyen tartva, főleg, ha azt szeretnénk, hogy minél tovább szolgáljon minket hűségesen. Melyek azok a legfontosabb teendők, melyek segítenek nekünk ebben? Cikkünk segítségével rengeteg hasznos információval lehetsz gazdagabb.

Mosógép tisztántartása
Mosógép tisztántartása
 1. Mosógép tisztántartása: melyek a leggyakoribb szennyeződések?

A két legveszélyesebb szennyeződés a mosógépben:

 • a vízkő – hosszú távon a túlzottan sok vízkőlerakódás kárt okozhat a mosógép alkatrészeiben
 • a gombák – a mosószer-lerakódások és a hosszú idejű nedvesség gombák kialakulásához vezethet a mosógép belsejében, ami nemcsak egészségtelen, de egy idő után a ruháid is kellemetlen szagúak lesznek tőle
 1. Mosógép tisztántartása: a legegyszerűbb a megelőzés

Mint minden esetben, ezúttal is az a leginkább hatékony megoldás, ha odafigyelsz, és nem hagysz lehetőséget arra, hogy túlzottan koszossá váljon, és ezáltal károsodjon a mosógéped. Lássuk, mi mindenre érdemes odafigyelni:

 • tudatos üzemelés – a sok néha túl sok lehet
  • figyelj oda arra, hogy ne pakold túlzottan tele a mosógépet szennyes ruhával!
  • nem mindegy a mosószerek, öblítők mennyisége sem: ha gyakran töltöd tele velük a maximumig a tartókat, sokkal könnyebben ülepedik meg bennük a maradék, amit egyrészt nehéz utólag kitakarítani, másrészt a gombák kialakulásának melegágya lehet
  • lehetőleg ne állandóan csak alacsony hőfokon mossál, hanem iktass be néha magasabbat is, hogy ne tudjanak elszaporodni a gombák
  • ha gyakran kell használnunk, akkor is inkább hagyjunk legalább 1 nap szünetet két mosás között
 • minden mosás után érdemes egy száraz ronggyal áttörölgetni kívül és belül is
 • mosás után hagyd nyitva a mosógép ajtaját annyi ideig, hogy legyen ideje a dobnak kiszáradni, hogy ne tudjon megülni benne a penész

tudtad-e? a mosódió az egyetlen mosószer, ami meg tud romlani, ezért mosás után, öblítés előtt még véletlenül se hagyd benne a gépben!

Mosógép tisztántartása
Mosógép tisztántartása, ne tegyünk bele túl sok ruhát!
 1. Mosógép tisztántartása – a tisztítókúra

Bizonyos időközönként – legalább félévente – érdemes egy tisztítókúrát tartanod: ez azt jelenti, hogy indítasz egy üres mosást ruhák nélkül, a legmagasabb hőfokozaton.

Vízkő ellen: először tegyél a mosószer-adagólóba és a dobba kb. 1 liternyi háztartási ecetet vagy másfél kiló citromsavat, majd legalább 12 órán át hagyd állni benne (esetleg a dobot néhányszor megforgathatod), majd miután lement az üres mosás, hagyd nyitva, hogy ki tudjon szellőzni.

Fontos: a tisztítómosást követően indíts el egy rövid öblítőprogramot is, hogy biztosan eltávolítsd az összes savas anyagot belőle!

Kifejezetten a gombák ellen még hatékonyabb lehet a trisó használata: kb. 10 kilónyit önts bele a gépbe, majd 60 vagy 90 fokon indíts el vele egy mosást.  Erős gombásodás esetén viszont érdemes hipót használni: 1/3-1/2 flakont önts a dobba, indíts egy 40 fokos mosást, öblítsd ki, majd hagy kiszáradni.

Fontos: ne közvetlenül a savas mosás után csináld, előtte mindenképp legyen egy öblítőfázis is!

Mosógép tisztántartása
Mosógép tisztántartása, egy üres mosást ruhák nélkül

És végül +1 tipp a mosógép tisztántartásához:

A mosószer adagolót is érdemes néha kézzel kitisztítani: mivel ezeknek gyakran elég sok nehezen elérhető helyei vannak, ehhez jó segítség lehet a fogkefe használata.