Halloween töklámpás készítés

Halloween töklámpás készítés

Halloween töklámpás készítés

A Halloween egyik legnépszerűbb szimbóluma a faragott töklámpás. Töklámpást Te is készíthetsz házilag, jó móka, a gyerekek is imádják. A töklámpás készítése nem túl bonyolult, de van néhány praktika, amit érdemes ismerni, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

Halloween töklámpás készítés

Először a töklámpáshoz szükséges tököt kell beszerezni. Már Magyarországon is lehet úgynevezett Halloween tököt kapni, ilyet érdemes vásárolni. Ezt a sütőtök fajtát kifejezetten a töklámpás faragáshoz nemesítették, vékonyabb a húsa, ezért könnyebb faragni. Olyan tököt válassz, ami stabilan áll a talpán, nem billeg és amelyiknek sima a felülete, nincsenek rajta foltok.

Faragás előtt tisztítsd meg a tököt, töröld át egy nedves kendővel.

Rajzold fel a mintát a tökre egy filctollal, vagy ha sablont használsz, akkor ragaszd a sablont a tökre, és egy tűvel az ábra főbb pontjai szúrd bele a tökbe. Így a papírt eltávolíthatod, és a faragáskor a tűszúrások mentén kell haladnod.

Általában különféle arcokat szoktak a tökből faragni, vannak akik a Halloween szimbólumait faragják, macskát, szellemet, boszorkányt, baglyot.

Ha megvannak a tervek, akkor egy éles késsel vágd le a tök tetejét, és távolítsd el a magokat a belsejéből. A legjobb, ha nem csak a magokat távolítod el, hanem a tök húsát is minél vékonyabbra kaparod, így könnyebb lesz faragni, és szebben átsüt a fény a tökön.

A tökmagokat megpiríthatod, és megehetitek, vagy a madarak is nagyon örülnek ki. Ha van kerted, akkor el is ültetheted, és jövőre lesz saját tököd, a töklámpás készítéshez.

A faragáshoz egy éles, vékony pengéjű kést válassz, mindig merőlegesen tartsd a tökre, és a kivágott darabokat belülről told kifelé.

Ha elkészültél a faragással, helyezz egy mécsest a tök belsejébe, tedd rá a kalapját és már kész is a töklámpás!

Tippek a töklámpás készítéséhez

A tököt felhasználásig hűvös helyen tárold, az erkélyen, vagy hűtőben.

A faragás után a tökben felgyorsul a lebomlási folyamat, ezért Halloween előtt maximum néhány nappal készítsd el a töklámpást, különben tönkremegy mire eljön a nagy nap.

A töklámpás díszítéséhez használhatsz kreatív eszközöket, például mézeskalács kiszúró készletet, így egészen egyedi töklámpást tudsz készíteni könnyedén.

További halloweeni tippekért, információkért látogass el a halloween.info.hu oldalra!