Melyik a legjobb zuhanyajtó?

Legjobb zuhanyajtó

Melyik a legjobb zuhanyajtó?

A zuhanyajtó az, amin keresztül be és kilépünk a zuhany alól. A zuhanyajtó milyensége adja meg a módját és a stílusát annak, ahogy zuhanykabint elhelyezzük a fürdőben.


A zuhanyajtó lesz az, ami a végső méretét adja, a zuhanykabinnak, mert ha nincs hely a zuhanyajtónak, akkor a zuhanykabin egésze káoszba fullad.

A zuhanyajtó tehát nagyon fontos része a zuhanykabinnak és a fürdőszobának. Ezért jó lenne tudni, hogy melyik a legjobb zuhanyajtó, ugye?

Legjobb zuhanyajtó
Melyik a legjobb zuhanyajtó?

 

A legjobb zuhanyajtó – mértek szerint

Amikor építjük vagy felújítjuk a fürdőszobát, azzal kezdjük, hogy lemérjük, és tisztázzuk, milyen lehelyezkedéssel, mekkora méret áll rendelkezésünkre.

A zuhanykabinok mérete széles skálán mozog, ezért nézzük rögtön, hogy mekkora zuhanyajtók közül választhatunk.

A zuhanyajtók mérete 70 centiméter szélességtől akár 200 centiméterig is terjedhet:

  • 70-75-80-85-90-95-100 cm
  • 105-110-115-120-130 cm
  • 140-150-160-170-180-190-200 cm

Figyelem, ez még csak a zuhanyajtó mérete!

A legjobb zuhanyajtó – nyílás irány szerint

A zuhanyajtó nyílhat jobb oldalra vagy balra. Érdemes már előre kigondolni, hogy a helykihasználás vagy éppen a fürdő hangulat kedvéért, melyik legjobb számunkra.

Ezt meghatározhatja, hogy nekünk, illetve a családtagjaink számára melyik esik jobban kézre, például az emberek többsége jobb kezes, ezért az a kényelmes, ha jobb kézzel tudjuk nyitni-csukni a zuhanyajtót is.

A legtöbb típusú zuhanyajtó mindkét nyílási lehetőséggel megvalósítható. Ezért fontos nekünk eldönteni, hogy mi a legjobb és legkényelmesebb.

A legjobb zuhanyajtó – ajtó típusok szerint

A zuhanyajtó típusok, vagyis nyílási lehetőségek szerint lehet nyíló, toló és csuklóajtó.

Nyíló zuhanyajtó

A legegyszerűbb, a nyíló ajtó olyan, ami olyan, mint egy szobaajtó. Kifelé nyílik, teljes méretében, tehát ennek az ajtó típusnak van szüksége a legtöbb helyre a zuhanykabin előtt, hogy kényelmesen és biztonságosan ki tudjunk rajta lépni.

Ez a legkedveltebb zuhanyajtó, mert megbízható és egyszerű konstrukció.

Legjobb zuhanyajtó
Melyik a legjobb zuhanyajtó?

Csukló zuhanyajtó

A csuklóajtó olyan, mint a harmonika ajtók, összecsuklik, vagyis önmagába lehet „csukni”. Csukódhat kifelé a zuhanykabinból, ekkor számolni kell az ajtó méretével is a fürdőszoba tervezésekor, és csukódhat befelé, a zuhanykabin belseje felé, ekkor nem kell nagy ráhagyással számolnunk a zuhanykabin helyét.

Ez a legkisebb helyet foglaló zuhanyajtó, kisméretű fürdőszobába a legpraktikusabb megoldás.

Toló zuhanyajtó

A tolóajtó is helytakarékos, nincs szükség plusz helyre, nem kifelé nyílik, ugyanakkor nem csukjuk be teljesen önmagába az ajtót, mint a csuklóajtót. Hanem az ajtó egyik részét, oldalát ráhúzzuk a másikra, így nem foglal plusz helyet.

Azonban a zuhanyajtó és ezzel együtt a zuhanykabin méretét érdemes jól felmérni a tervezéskor, hogy a zuhanykabinból való ki-, és belépés kényelmesen megvalósítható legyen a család minden tagja számára.

A toló zuhanyajtó a legnépszerűbb, mert helytakarékos és elegáns megoldás.

Legjobb zuhanyajtó
Melyik a legjobb zuhanyajtó?

 

Oldalfal, válaszfal, zuhanyajtó helyett

Előfordulhat, hogy a zuhanykabin kialakításakor nincs szükség zuhanyajtóra, helyette zuhanyfal, vagy oldalfal kerül beépítésre. Ez a modern, nyitott megoldás is egyre népszerűbb.

Összegezve

A legjobb zuhanyajtót a saját fürdőszobánkra nézve úgy találhatjuk meg, ha tudjuk, hova és mekkora zuhanykabint építhetünk. ha felmérjük, milyen irányból tudunk a legkényelmesebben kilépni a zuhany alól. Ezek után válasszuk ki azt a zuhanyajtót, ami belefér a megadott méretek közé, kényelmet és biztonságot ad nekünk és a családunknak.

További praktikus ötletek
Zuhanykabin tisztítása, profi megoldást keresel?