4 tipp várandósság alatt érdemes betartani

4 tipp várandósság alatt, Várandós kismama

4 tipp várandósság alatt, érdemes betartani

A leendő édesanyáknak kiemelten fontos, hogy a várandóság ideje alatt milyen készítményeket szednek, hogyan táplálkoznak, miből és mennyit fogyasztanak, illetve hogyan alakítják át napi szokásaikat. A rengeteg anyai és jó akarói bölcsesség mellett azonban nem árthat, ha az alábbi cikket elolvasva is néhány tippet kapnak, amit várandóság alatt érdemes betartani.

Figyeljünk az étkezésre

Az egyik leghangsúlyosabb, amire a kismamáknak oda kell figyelnie az a táplálkozásuk és az étrendjük átalakítása a növekvő magzat igényeihez alakítva. Ez mindig is egy örök téma lesz, még a szakértők között is, de alább néhány fontos tudni valót ezzel kapcsolatban is összeszedtünk a kismamák számára.

Miért fontos odafigyelni a táplálkozásra?

A magzatot az édesanya táplálja a köldökzsinóron és a méhlepényen keresztül. Ahogyan az anyuka táplálkozik, annak megfelelő értékű tápanyaggal látja el születendő kisbabáját is. Ezért nagyon fontos és felelősségteljes dolog a terhesség alatti étkezés, valamint a terhesség alatti életmód. Kutatások igazolják, hogy a későbbiekben kialakult betegségek a magzati korban ért bizonyos hatásokra vezethető vissza.

4 tipp várandósság alatt, Várandós kismama
4 tipp várandósság alatt, amire érdemes odafigyelni
 1. Ideális étkezés terhesség alatt

A magzat számára a legfontosabb a kiegyensúlyozottság. Többször keveset, tápanyagban viszont gazdag ételt szükséges, hogy egyen a kismama. Tartsuk szem előtt, hogy az anyukák energiaigénye a terhesség alatt megnő, a plusz kalóriaigény miatt pedig optimális esetben terhesség végéig 10 – 12 kilogrammal lesz súlyosabb.

Terhesség alatt ajánlott ételek ismérvei:

 • változatosak, vitaminban, nyomelemben gazdagok

 • zöldségek, gyümölcsök idényük szerint, lehetőleg többféle színűek

 • gabonafélék, száraztészta, müzlik, rizs, zab (kisebb mértékben)

 • sovány húsok, magvak, halak, tojás

 • tej, sajt, joghurt, kefir (csökkentett zsírtartalmúak)

 • bőséges víz (méreganyag távozásához, valamint székrekedés ellen is)

Tiltott és kerülendő ételek:

 • Zsíros-, fűszeres-, csípős ételek,

 • Száraz hüvelyesekből készült ételek

 • Koffein (ritkán és maximum 1 adag megengedett)

 • Szénsavas italok, cukros üdítők

 • Pasztörizálatlan tej

 • Vegetáriánus étrend (vas-, kalcium-, B12-vitamin-, D-vitamin- és fehérje hiányt okozhat!)

 • Sós ételek

 • Nyers tojás (TILOS)

 • félig, vagy teljesen nyers húsok (TILOS)

 1. Testmozgás

Az egészséges táplálkozás mellett elengedhetetlen a rendszeres testmozgás, friss levegőn a séták, a kiegyensúlyozott, rendszerezett élet.

Emellett a magzat egészséges fejlődését könnyítik a nyugodt napok, ezért mindig elmondják az orvosok is, hogy a leendő kismamák kerüljék a stresszes helyzeteket, mert az a magzatra és saját magukra is veszélyes lehet.

Továbbá a zenehallgatás, masszíroztatás, rendszeres pihenés és a magzattal való kommunikáció serkenti a baba agyi és egyéb funkcióinak fejlődését.

 1. Egészséges életmód

Az egészséges étrend és testmozgáson túl az egészséges életmód fenntartása is erősen javasolt a magzat megfelelő fejlődése érdekében. A dohányzás és alkoholos italok fogyasztása kifejezetten ellenjavalt.

Dohányzás várandósan

A dohányfüstnek kitett nők magzatai nem csak születési súlyban maradnak el a nem dohányzó anyák magzataitól, hanem szövődményekre is hajlamosabbak, mint a vetélés, lepényleválás, halvaszülés, idő előtti burokrepedés, koraszülés.

A dohányzásról való azonnali leszokás, illetve a naponta elszívott szálak fokozatos csökkentésével ezen szövődmények előfordulási esélye csökkenthető. A nikotin tartalmú rágógumik, illetve tapaszok segíthetnek a dohányzás utáni vágy enyhítésében, de hosszú távú használatuk ugyanúgy nem javasolt a várandósság során.

Alkohol fogyasztása várandósan

Nagy mennyiségben elfogyasztott alkohol a magzat fejlődési rendellenességéhez, növekedés béli elmaradáshoz társulhat beleértve egy nagyon súlyos állapotot: a magzati alkohol szindrómát.

Azonban mivel a biztonságosan bevitt alkohol szint nem ismert, ezért a várandósság során elfogyasztott alkohol nem csak az első trimeszterben, hanem későbbiekben is negatívan hathat a magzat növekedésére. Ezért a szakirodalom az alkohol fogyasztás elhagyását javasolják várandóság előtt.

 1. Gyógyszerek szedése várandósan

Elfogadott tény, hogy bizonyos gyógyszerek az első trimeszterben (első 12. hétben) teljes mértékkel ellenjavalltak. Kevés kutatás született a várandósság során használható gyógyszerekről, ezért egy terápia megkezdése előtt mérlegelni kell a kockázatot és a várható hasznot. Ennek érdekében tájékozódjunk a szülész-nőgyógyász orvostól, hogy az adott készítmény biztonsággal használható-e vagy sem a várandósság alatt.

Azonban bármilyen egészséges életmód mellett, minden szabályt betartva is előfordulhat, hogy a kismama a terhesség ideje alatt fertőződik meg például és a nátha és a megfázás tünetei ledöntik a lábáról. Ilyen esetben a természetes összetevőkből készült gyógyhatású készítmények enyhíthetik a tüneteket, ráadásul nem kell tartaniuk az esetleges szövődményektől sem, ami a gyógyszerek esetén fennáll.

Ha a megfázás terhesség alatt következik be, akkor is van megoldás a Vitál Ház, online drogéria kínálatából.